Algemene informatie

 Pleegzorg is voor kinderen tot 18 jaar die niet thuis kunnen wonen. Dit kan komen door de ouders, als de kinderen mishandeld worden of de ouders zijn alcohol of drugs verslaafd, maar als het kind een verstandelijke beperking heeft kan het ook voorkomen dat de ouders niet goed voor het kind kunnen zorgen omdat het kind onhandelbaar is.

Er wordt altijd eerst binnen de familie of bekende van het kind een goede opvang gezocht als dit niet lukt wordt er een geschikt pleeggezin gezocht. Het kan voorkomen dat het kind maar een paar maanden in een pleeggezin komt, maar het kan ook voor altijd zijn als bijvoorbeeld beide ouders zijn gestorven. Als dat niet het geval is wordt het contact met de ouders altijd behouden.

Als pleegkind heb je recht op alles waar een ander kind ook recht op heeft. Je hebt een aantal bijzondere rechten die te maken hebben met de hulp die je krijgt. Je hebt als pleegkind recht om te weten wat volwassenen over jou beslissen. Vanaf 12 jaar heb je recht om het hulpverleningsplan in te kijken samen met de begeleider. Ook heb je vanaf 12 jaar recht op het inzien van jou rapporten ook mag je vragen om een kopie. Als je nog geen 12 jaar bent dan bekijken de ouders of voogd de rapporten en kunnen dit dan met het kind bespreken maar dat hoeft niet.

Als pleegkind heb je altijd het recht om je mening te uiten over de hulpverlening die je krijgt en je mag het ook altijd zeggen als je vindt dat er iets moet veranderen, dit wil niet zeggen dat het gelijkt gebeurd, maar het betekend wel dat volwassenen naar jou moeten luisteren. Als je 12 jaar bent heb je het minstens 1 keer in het jaar samen met je hulpverlener over jouw hulpverleningsplan. Als je het met dingen niet eens bent kan je dat zeggen en dan komt jou mening ook in het rapport. Als je jonger bent dat 16 jaar mag jouw hulpverlener informatie over jou vertellen aan de ouders, als je ouder bent dat 16 dan mag dat alleen met jou toestemming.

Maak jouw eigen website met JouwWeb