Hoe word je pleeg ouder?
Om pleegouder te worden moet je wel aan eisen voldoen. Een paar van die eisen zijn:
- Je moet een stabiele leefsituatie bieden.
- Je moet minstens 21 jaar zijn.
- Je moet een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming.
Je kunt niet van de ene op de andere dag een pleegouder worden hier gaat eerst nog een lange procedure voor af. Deze proceduren bestaat uit de volgende stappen.
Stap 1. Vraag een informatie pakket aan
Stap 2. Bezoek een informatie avond (hier kunt u zich aan melden voor pleegouderschap)
Stap 3. Volg het introductieprogramma. Dit houdt in dat er persoonlijke gesprekken met je gevoerd worden. Hier aan kunnen ze zien of jij geschikt bent voor het pleegouderschap.
Stap 4. Neem de beslissing. Je gaat nu beslissen of je het echt wilt. Wanneer je kiest er voor te gaan, word je opgenomen in het dossier voor het pleegouderschap.
Stap 5. Wachten tot een match. Je moet nu gaan wachten tot dat ze een goede match hebben gevonden. Ze kijken er niet naar of je beschikbaar bent maar of het kind bij u past.
Veel mensen hebben verschillende redenen waarom ze pleegouders zijn geworden. Het kan zijn dat het stel geen kinderen kan krijgen en een pleegkind wilt helpen. Het kan ook zijn dat ze bij vrienden de kinderen op willen voeden. Maar de grootste reden is om een kind een warme en veilige thuis situatie te bieden.
Een pleegkind in huis nemen kan veel impact hebben voor het hele gezin. Het heeft grote veranderingen en er moet veel geregeld worden.
Als pleegouder heb je de verantwoordelijkheid over een kind dat niet van jou is. Een pleegouder moet veel structuur bieden, maar vooral een warm thuis creëren voor het pleegkind.
Het is belangrijk dat een pleegouder van het kind kan houden, en verstand heeft van opvoeden. Een stabiele thuissituatie is dus erg van belang. Het is niet dat de pleegkinderen niks te zeggen hebben. Er zijn speciale regels die de pleegkinderen in bescherming nemen tegen hun pleegouders. Bijvoorbeeld dat we ze wel klachten kunnen indienen, of inspraak mogen hebben in activiteiten die ze moeten doen. Natuurlijk zijn pleegouders gewoon ouders, dus hebben altijd de overhand. Maar een kind heeft wel inspraak. Zo heeft het kind ook recht op informatie over de biologische ouders, recht op zakgeld, school etc.
Hoe maak je kennis met een pleegkind?
In een noodsituatie is er vaak geen tijd om kennis te maken. Bij crisisopvang belt een maatschappelijk werker op en bij goedkeuring staat het kind een paar uur later al voor de deur. Bij de andere vormen van pleegzorg is er over het algemeen wel tijd voor een kennismaking. De maatschappelijk werker komt eerst met het kind op bezoekt of u bezoekt het kind in de eigen omgeving. Daarna komt het kind een keer spelen en blijft een nachtje slapen. Dit wordt langzaam langer en vaker. Er wordt ook kennisgemaakt met de ouders. Als alles goed verloopt en het ‘klikt’ wordt een datum afgesproken voor de definitieve plaatsing.
Is een pleegkind opvoeden anders dan een eigen kind opvoeden?
Ja, een pleegkind heeft veel meegemaakt voordat het bij pleegouders komt wonen. Dat heeft invloed op de houding en het gedrag van een kind. Een pleegkind kan door de omstandigheden bijvoorbeeld heel druk of juist in zichzelf gekeerd zijn. Een pleegouder heeft geen natuurlijke band met een pleegkind, maar dit kan natuurlijk wel heel hecht worden. Dat maakt dat een aantal dingen minder vanzelfsprekend is en anders voelt dan met eigen kinderen. Voor de meeste pleegkinderen is structuur erg belangrijk. Dit werkt erg vertrouwens voor ze.
Wie ondersteunt de pleegouders?
Pleegouders worden zo goed mogelijk voorbereid op de komst van een pleegkind. Tijdens de plaatsing krijgen pleegouders begeleiding van een pleegzorg begeleider. De afspraken over de plaatsing en de begeleiding worden vastgelegd en regelmatig herhaald. Bij specifieke problemen kan ook gespecialiseerde begeleiding geboden worden, bijvoorbeeld speltherapie. Vaak organiseren instellingen voor pleegzorg thema-avonden over actuele onderwerpen, zoals hechting, gedragsproblemen en omgaan met pubers. De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) is een organisatie van en voor pleegouders en zet zich in voor belangenbehartiging, pleitbezorging, onderlinge ondersteuning en informatieverschaffing. De NVP organiseert koffieochtenden en gespreksgroepen voor pleegouders. Pleegouders wisselen hier ervaringen en tips uit.
Wat is het verschil tussen adoptie en pleegzorg?
Bij adoptie worden mensen wettelijk de ouders van het kind met wie zij geen bloedverwantschap hebben. Een kind word juridisch familie van de adoptieouders. Een pleegkind word nooit juridisch familie. Bovendien voed je een pleegkind nooit alleen op. Er zijn altijd andere bij betrokken, zoals de eigen ouders. (gezins)voogd en een pleegzorgbegeleider.
Kan ik ook aangeven wat voor kind ik wil opvangen?
Bij pleegzorg staat voorop wat voor het kind het beste is. Er wordt altijd geprobeerd pleegouders te vinden die zo goed mogelijk passen bij de vraag en achtergronden van een pleegkind. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Als u pleegouder wilt worden, krijgt u een voorbereidingsprogramma aangeboden om tot een weloverwogen beslissing te komen. Deze beslissing gaat niet alleen om de vraag of u pleegouder wilt worden. Ook wordt besproken wat uw mogelijkheden en grenzen zijn met betrekking tot soorten pleegzorg en leeftijd en problematiek van een pleegkind. Daarnaast spelen ook persoonlijke aspecten een rol. Als u gelovig bent en bijvoorbeeld wilt dat een pleegkind mee naar de kerk gaat of halal eet, wordt hiermee rekening gehouden. Hetzelfde geldt voor de culturen achtergronden van pleegkinderen en pleegouders.
Ik wil een pleegkind in de leeftijd van mijn eigen kind, kan dat?
Bij de plaatsing van pleegkind wordt meestal aangeraden om enig leeftijdsverschil met de eigen kinderen aan te houden. Het kan nadelen hebben als kinderen ongeveer even oud zijn. Voor ieder kind is het fijn een eigen plekje in het gezin te hebben. Een pleegkind kan door alles wat het heeft meegemaakt een achterstand hebben opgelopen in zijn of haar ontwikkeling. Het is voor een kind niet leuk steeds te merken dat het minder kan dan een leeftijdsgenootje. Daarnaast kan het voor uw kinderen beteken dat hun plekje in het eigen gezin minder duidelijk wordt en het pleegkind daardoor een bedreiging vormt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb