Diverse vormen Pleegzorg
Er zijn heel veel verschillende soorten pleegzorg, aangepast op wat het kind nodig heeft en wat een pleeggezin te bieden heeft. Hier staan de verschillende soorten pleegzorg voor u op een rijtje.
Dagpleegzorg
Wanneer ouders (persoonlijke) problemen hebben, is dagpleegzorg misschien een goede keus voor het kind. Het pleegkind gaat na schooltijd naar het pleeggezin, en na het eten weer terug naar zijn eigen huis. In de tijd dat het pleegkind niet thuis is, kunnen de ouders werken aan problemen die misschien alleen met hen te maken heeft, maar het kan ook zijn dat ze moeten leren om een goede thuishaven te zijn voor het kind. Daarbij is het belangrijk dat de ontwikkelingsgebieden goed gestimuleerd worden. Wanneer de situatie thuis goed is voor het pleegkind om in te leven, kan de volledige zorg weer overgedragen worden.
Weekend – en vakantiepleegzorg
Wat misschien een beetje op dagpleegzorg lijkt, is weekend- en vakantiepleegzorg. Soms is het voor een kind nodig om gewoon af en toe een weekend niet thuis te zijn of in vakantieperiodes. Niet alleen voor kinderen die nog wel bij hun ouders wonen, maar zeker ook voor kinderen in een weeshuis is dit een hele goede optie. Ze leven even in een gewone thuissituatie en zien hoe het werkt in een gezin. Dit kan later van belang zijn wanneer zij zelf een gezin gaan stichten.
Crisispleegzorg
Het komt vaker voor dat men denkt, dat een kind met spoed weg bij zijn of haar biologische ouders moet, omdat hij of zij daar niet meer kan of wil wonen. Ze komen dan voor gemiddeld 4 weken terecht in een crisispleeggezin. Terwijl ze hier zijn wordt er gezocht naar een plek waar ze (langer) kunnen blijven. Dit hoeft niet altijd een pleeggezin te zijn, het kan ook een tehuis zijn, begeleidend wonen of als het kind oud genoeg is, op zichzelf wonen. Wat ook voor kan komen is dat het kind weer terug gaat naar zijn of haar biologische ouders als de thuissituatie verbetert is.
Tijdelijke pleegzorg
Wanneer crisisopvang niet lang genoeg is, worden pleegkinderen voor tijdelijke pleegzorg bij pleeggezinnen geplaatst. Ze blijven hier voor een aantal maanden en soms zelfs enkele jaren.
Langdurige pleegzorg
Soms is de thuissituatie zo slecht voor het pleegkind, dat er gekozen wordt voor een langdurig pleeggezin. Het kind kan hier rustig opgroeien en zijn of haar ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd door de pleegouders. De kinderen blijven hier niet voor altijd. Op den duur kunnen ze op zich zelf gaan wonen. Het kan ook zo zijn dat de biologische ouders weer in staat zijn om voor het kind te zorgen en dan kan het kind terug naar zijn of haar biologische ouders.
Netwerk pleegzorg
Bij pleegzorg wordt eerst gezocht naar opvang binnen de familie of bekenden van het kind, als dit niet lukt dan wordt er gezocht naar een geschikt pleeggezin.
Gespecialiseerde zorg
Dit is zorg voor kinderen die veel hebben meegemaakt, die kinderen hebben dus meer aandacht nodig. Het gaat om kinderen die erg verwaarloosd zijn en zich niet goed hebben kunnen ontwikkelen. De kinderen zijn niet ouder dan 12 jaar. Ze krijgen 3 jaar extra begeleiding en blijven daarna langdurig in het gezin.
Pleegzorg voor gehandicapten kinderen
Als ouders van een gehandicapt kind tijdelijk de zorg niet aankunnen, kan het kind naar een tehuis. Het gebeurt steeds vaker dat een kind met een henaicap naar een pleeggezin toe gaat, hier is dan speciale begeleiding aanwezig. De pleegouders moeten de handicap van het kind accepteren en met de ouders in contact blijven.
Alochtone pleegzorg
Allochtone kinderen worden vaak opgevangen in een allochtone pleeggezin. Het is een nieuwe vorm van pleegzorg en het is belangrijk dat er meer allochtone pleeggezinnen komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb